Leerkrachten kunnen sneller vastbenoemd, maar ook sneller ontslagen worden (artikel 1 - Nederlands 4)

 

Leerkrachten kunnen sneller vastbenoemd, maar ook sneller ontslagen worden: "Er sneuvelen enkele heilige huisjes" 

Leerkrachten die zwak presteren zullen binnenkort sneller kunnen worden ontslagen. Tegelijkertijd zullen startende leerkracht dubbel zo snel een vaste benoeming kunnen krijgen. Dat blijkt woensdag uit een akkoord tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijspartners. "Er sneuvelen enkele heilige huisjes", aldus de minister, die spreekt over een "moeilijk dossier". 

Je bent het misschien ook al tegengekomen, maar er is een nieuw akkoord bereikt: leerkrachten kunnen sneller vastbenoemd, maar ook sneller ontslagen worden. Hiervoor konden vastbenoemde leerkracht pas ontslagen worden na twee negatieve evaluaties. Tussen die twee evaluaties moet de leerkracht minstens twaalf maanden gewerkt hebben. Nu zal dat veranderen: het tweede evaluatiegesprek kan al plaatsvinden na vier maanden. Ook de minimale termijn waarna een school een slecht presterende leerkracht kan ontslaan, zakt van drie naar één jaar. 

Er wordt niet alleen voor de vastbenoemde leerkrachten allerlei veranderd, maar ook voor de beginnende leerkrachten. Zij zullen vanaf nu aan het einde van elk schooljaar een beoordeling krijgen, zodat ze weten wat hun werkpunten zijn. Dit 'bestond' voordien nog niet. Ook zullen ze na maximaal drie jaar weten of ze echt een toekomst hebben in het onderwijs. 

(beginnende) Leerkrachten kunnen binnenkort sneller vastbenoemd geraken. Na 290 dagen kunnen ze zicht krijgen op een vaste benoeming en na 360 dagen effectief vastbenoemd worden. Hiervoor kon dat pas na 690 dagen. Met deze veranderingen hoopt Ben Weyts het lerarenberoep opnieuw aantrekkelijker te maken. 

Ik heb een dubbel gevoel bij het lezen van dit artikel. Het is wel echt goed dat je als beginnende leerkracht sneller vastbenoemd kan worden, zo heb je toch een beetje zekerheid. Of dat was ervoor toch... Je kan perfect na een jaar al vastbenoemd worden, maar je kan ook even snel je job weer kwijt zijn met deze veranderingen. Ik vind eerlijk gezegd niet dat Ben Weyts het lerarenberoep aantrekkelijker maakt hiermee. Al wil ik er wel bij zeggen dat het goed is dat de 'rotte appels' in het onderwijs sneller ontslagen kunnen worden. Sommige leerkrachten vegen er echt hun voeten aan en die verdienen het niet om in het onderwijs te staan. Daar heeft de minister wel een goed punt. 

Hij kan wel proberen om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken, maar om te kiezen voor de studie ervoor, moet je wel echt ballen aan je lijf hebben. Als leerkracht worden je tweede keuze is, dan is dit niet de job voor jou. Leerkracht zijn is zowel mentaal als fysiek uitputtend. Je moet het er echt voor over hebben om tieners iets te willen bijleren, met hen te willen praten, oplossingen proberen te zoeken voor problemen... Alsook is het totaal geen makkelijke opleiding, vind ik zelf. Er wordt veel van ons verwacht en dat moet je mentaal aankunnen, anders ga je ten onder. 


bron: evdg. (2021, februari 24). Leerkrachten kunnen sneller vastbenoemd, maar ook sneller ontslagen worden: “Er sneuvelen enkele heilige huisjes”. Opgehaald van Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210224_92831075?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=nieuwsblad&utm_content=article&utm_campaign=seeding&fbclid=IwAR20zbmAlKljIbYv8R_bY_B7nkCmlzTe81Ugp11In3hZ3yBEYmX59X3xfKU
 

Reacties

  1. Hey Yoni

    Ik heb zelf op mijn blog ook een reactie geschreven over dit onderwerp. Ik kwam er ook een artikel over tegen en ik moet zeggen dat ik je mening wel grotendeels deel. Ik denk echter wel dat de veranderingen het beroep aantrekkelijk kunnen maken. Als je sneller vastbenoemd kan worden, kan dit wel een extra motivatie zijn om te blijven lesgeven. Je hebt sneller zich op job zekerheid en dat mogen we zeker niet onderschatten. Ik begrijp je twijfels en stel me soms ook vragen bij de beslissingen die Ben Weyts neemt.

    Groetjes
    Charlotte Weuts

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Is naaktfoto’s doorsturen oké of niet? Sexting is voortaan verplichte leerstof (artikel 3 - Nederlands 4)

Helft haakt af tijdens lerarenopleiding (artikel 1 OPO 1)

Escape Room - Maren Stoffels (boek 6 OPO 1 + 2)