Alsof het voorbij is - Julian Barnes (Nederlands 4 - keuzeboek)

"De tijd heeft Tony Webster ingehaald: ineens is hij een man van middelbare leeftijd, die zonder weemoed terugkijkt op zijn schooljaren. Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een notaris zal bewijzen."


het verhaal

Het boek is opgedeeld is twee delen, als een reconstructie van de geschiedenis. Het verhaal begint bij deel één. 

Het hoofdpersonage, Tony Webster, een gepensioneerde zestiger, blikt terug op zijn leven als zestienjarige. In deel één gaat het over zijn twee beste vrienden op de middelbare school. Tony was geen uitblinker, maar achter zijn middelmatigheid zaten wel filosofische gedachten verborgen. 

Adrian, een intelligente, excentrieke en talentvolle jongen vervoegt de vriendengroep van Tony. Dit is het punt waarop het verhaal echt begint. De jaren gaan verder en de jongens studeren aan de universiteit. Tony leert zijn eerste liefde, Veronica, kennen. Het was een heftige relatie waarin ze worden geconfronteerd met een klassenverschil in de beide families. Het gezin van Veronica dreef altijd de spot met Tony en hun relatie wordt in de kiem gesmoord. Tony en Veronica gaan elk hun eigen weg. 

Een tijd later krijgt Tony een beleefde brief van Adrian, waarin hij vraagt of Tony het erg vindt dat hij samengaat met Veronica. Tony stemt toe en gaat door met zijn middelmatig leven. De jaren verslijten en de vrienden groeien uiteen. Ze komen weer bijeen wanneer ze horen dat Adrian zelfmoord heeft gepleegd. 

Deel twee van het verhaal speelt zich af in het heden. Tony krijgt een brief van zijn notaris waarin staat dat de moeder van Veronica is overleden. Zij laat hem €500 en het dagboek van Adrian na. Bij Tony komen er verschillende vragen naar boven. Via zijn notaris verneemt hij dat het dagboek reeds bij Veronica is terechtgekomen. Dit verplicht hen om het contact te herstellen. Via e-mails van en naar Veronica keert hij terug naar het verleden. De feiten worden langzaam gereconstrueerd. 

Het is het begin van een zoektocht tussen herinneringen uit het verleden, eigen ervaringen en de toekomst. 

de cover 

Op de cover zien we een jong kind die naar de overkant van een rotsblok stapt. Je kan de cover vergelijken met de overstap van herinnering naar feit, van verleden naar heden en van jong naar oud. 

de structuur 

Zoals ik al zei, bestaat het boek uit twee delen, namelijk Een en Twee. Het verschil tussen de twee delen ligt in de beleving van tijd en de vertelling vanuit het hoofdpersonage. Het eerste deel wordt verteld vanuit Tony's herinnering en het tweede deel wordt verteld vanuit het heden door middel van een gedachtestroom die de gebeurtenissen beetje per beetje aanvult. 

spanning & plot 

Doordat de feiten worden gereconstrueerd in het boek, hangt er een soort van spanning die je niet zou verwachten. Alsook de vragen die als ik-persoon worden gesteld aan de lezer, geven een spannende sfeer met zich mee. Op het einde van het boek valt alles samen en wordt de rust overrompelt door de plot. De spanning zorgt voor een race naar het einde van het boek. 

Het boek geeft een mooie weergave van de realiteit: hoe gaan mensen om met die spanning? De gevoelens en ervaringen van de personages worden in een abstracte beschrijving meegegeven waardoor ze niet meteen te doorgronden zijn. 

de auteur en zijn stijl 

Het boek is geschreven door Julian Barnes, een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Ik las de vertaling van The Sense of Ending. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal. 

Barnes heeft een minimalistische manier van schrijven. Elk woord in zijn boeken is belangrijk, maar er wordt ook geen onnodige informatie meegegeven. Je vindt een zekere eenvoud en rust in zijn boeken en dat is een sterk gegeven aangezien er tegelijkertijd ook veel spanning in zit. Barnes speelt alsook met een invulling van narratie en reflectie. Hij gebruikt een literaire vorm op een eigenwijze manier. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Is naaktfoto’s doorsturen oké of niet? Sexting is voortaan verplichte leerstof (artikel 3 - Nederlands 4)

Helft haakt af tijdens lerarenopleiding (artikel 1 OPO 1)

Escape Room - Maren Stoffels (boek 6 OPO 1 + 2)