De Theatertroep - Love For Love (toneelvoorstelling 1 - Nederlands 4)

 


De Theatertroep speelt een eigen bewerking van de nieuwe Nederlandse vertaling van Love for Love. Een flitsende komedie van schuldeisers, schunnigheid, schandaal en pikante seksuele roddels. De Theatertroep kijkt onder rokjes, in pantalons en achter kuisheidsgordels.

De theatervoorstelling is gebaseerd op Love for Love (1695), een restauratiekomedie geschreven door de Britse toneelschrijver William Congreve. Het stuk is een komische farce, verlevendigd door Congreve's geestige dialoog en zijn humoristische karakters, en nu beschouwd als het beste toneelstuk van Congreve. De Theatertroep heeft dus voor zijn nieuwste voorstelling (2020) weer een oude tekst van het stof ontdaan en naar zijn eigen hand gezet. 

Het collectief staat normaal gezien met negen leden op het toneel, maar voor deze voorstelling waren ze met vijf. In het stuk neemt elke speler meerdere rollen op zich, wat af en toe wel wennen is. Ze brengen samen het verhaal van een zekere Valentijn, een jongeman die zo verliefd is op een mooie dame genaamd Angelina. Voor haar is hij bereid zich financieel te ruïneren, zich te vervreemden van zijn vrienden en te breken met zijn familie. Hopeloos verliefd is hij, maar Angelina voelt niet hetzelfde.

Het stuk heeft komische scènes en soms flauwe woordgrammen die de kracht van de door de groep zelf geschreven teksten tonen. Afgezien daarvan is het stuk één grote 'rommel': het podium staat propvol met, soms onnodige, attributen. Alsook wisselen de acteurs tijdens een scène meerdere keren van personages, wat verwarrend kan zijn. 

Ondanks alle gekke dingen die er soms gebeuren, staat de Theatertroep bekend om zijn theatergeschiedenisvoorstellingen. Hun voorstellingen gaan in meer of mindere mate over het theater zelf. De Theatertroep voelt een soort van verantwoordelijkheid die maakt dat ze er een wat stoffige tekst bij pakken en die met de nodige spot, maar vooral met ontzettend veel lol, naar hun eigen hand zetten. 

Persoonlijk was het stuk voor mij te druk: de wisselende rollenspellen, de attributen, het roepen en tieren. Er gebeurde soms veel ineens en dat werd wat te veel voor mij. Al bij al is het wel een lachwekkend toneelstuk! 

Reacties

  1. Dag Yoni,
    Ik kende de groep de Theatertroep nog niet. Ik vind het wel fijn als een groep zijn eigen teksten schrijft en veel plezier maakt op het podium. Ik kan mij wel voorstellen dat het inderdaad verwarrend is als de spelers meerdere rollen op zich nemen en dit zelfs binnen een en dezelfde scène. Dit schrikt mij een beetje af om het stuk te gaan bekijken. Al houd ik wel van humoristische toneelstukken! Ik vond het in ieder geval interessant om jouw nabeschouwing te lezen.
    Groetjes,
    Nele

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Is naaktfoto’s doorsturen oké of niet? Sexting is voortaan verplichte leerstof (artikel 3 - Nederlands 4)

Helft haakt af tijdens lerarenopleiding (artikel 1 OPO 1)

Escape Room - Maren Stoffels (boek 6 OPO 1 + 2)