Nico De Braeckeleer: Adem - Tsunami (Nederlands 4 - KJV: boek 2)

 

De verre toekomst van 2165. De wereld zoals we die nu kennen bestaat niet meer. Door een reeks natuurrampen is het gewone leven op onze planeet compleet ontregeld. Groepjes mensen leven bij elkaar in kleine gemeenschappen zonder contact met anderen. Skye woont in een gemeenschap in de buurt van wat ooit Brussel was. Op een dag wordt hun gemeenschap overvallen en worden de jongeren gevangen genomen en weggevoerd. Skye denkt maar aan één ding: ontsnappen.
Jazz leeft met zijn zieke moeder in het vroegere Le Havre. Zij zet hem aan om op zoek te gaan naar Civitas, een plek op aarde waar men nog kan leven zoals vroeger.
Beide jongeren ervaren heel wat gevaren, maar ze leren ook nieuwe vrienden kennen. Het grootste gevaar komt echter uit zee. Valt dit te overleven?


Het boek van De Braeckeleer omvat twee delen: Huiveringen en Tsunami. In het eerste deel van het boek vertellen Jazz en Skye afwisselend hun verhaal. Uiteindelijk komen de verhaallijnen vloeiend samen. 

In het begin worden de personages geïntroduceerd: we ontdekken in wat voor wereld deze jongeren moeten leven. Al snel krijg je veel sympathie voor de personages. De sombere wereld die wordt geschetst geeft af en toe een depressief of verdrietig gevoel. De jongeren in het boek moeten opgroeien in een gevaarlijke wereld. De enige vraag die we ons allemaal stellen is of het ooit beter zal worden voor hen. 

De auteur geeft in zijn boek ook ruimte aan thema's die voor jongeren herkenbaar zullen zijn. De thema's die worden aangehaald zijn echter wel niet voor een heel jeugdig publiek. 
Afgezien van de sympathie die wordt opgewekt, weet de auteur ook hoe hij een goede diepgang aan de personages kan geven. En die diepgang resulteert in nog meer sympathie. 

Tsunami is niet alleen een spannend verhaal, maar laat ons ook stilstaan bij de klimaatverandering. Het laat ons realiseren dat we zuinig moeten zijn op onze wereld. Het boek is het eerste deel van een vierdelige reeks: na Tsunami komt IJs, Vuurstorm en Oase.

De auteur heeft een zeer toegankelijk en to-the-point schrijfstijl die ons uitdaagt en goed tot de verbeelding van de lezer spreekt. Daardoor zit je sneller dan verwacht aan het einde van het boek. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Is naaktfoto’s doorsturen oké of niet? Sexting is voortaan verplichte leerstof (artikel 3 - Nederlands 4)

Helft haakt af tijdens lerarenopleiding (artikel 1 OPO 1)

Escape Room - Maren Stoffels (boek 6 OPO 1 + 2)