Duizenden leerlingen zonder schoolboeken naar school (Nederlands 5 - artikels media 2)

Duizenden leerlingen zonder schoolboeken naar school 

Enkele duizenden leerlingen in het secundair onderwijs hebben nog altijd hun schoolboeken niet gekregen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De schoolboeken zouden wel beschikbaar zijn maar de leverancier weigert ze te bezorgen omdat de ouders van de leerlingen als wanbetalers op een zwarte lijst staan. "De scholen moeten in deze hun verantwoordelijkheid nemen", reageert kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. 


Krijt vzw werkt rond betaalbaar onderwijs en doet ook elk jaar de zogenoemde "Boekencheck", waarbij geteld wordt hoeveel leerlingen niet het nodige schoolmateriaal hebben. De voorzitster, Colette Victor, trekt aan de alarmbel. Voor velen is het bestellen van boeken bij (externe) leveranciers - via de school - geen probleem, maar toch zijn er ouders die de rekeningen niet kunnen betalen. Meestal gaat het dan om mensen in armoede die niet de middelen hebben om meteen de rekeningen te betalen, waardoor hun kinderen ook geen schoolboeken krijgen. Deze ouders worden al snel op de zwarte lijst gezet. Er zijn scholen die deze grote groep helpen door samen te zoeken naar een oplossing, maar er zijn ook scholen die ouders aan hun lot overlaten. 

Alsook kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vindt dat er dringend iets gedaan moet worden een de herhaaldelijke situatie. Ze schreef vorig jaar ook al dat "het recht op onderwijs altijd voorrang heeft op discussies over de bijdrageregeling. Ook als ze samenwerkt met een externe firma, blijft de school verantwoordelijk." 

Vrijens haalt nog aan dat scholen zeker en vast iets kunnen doen tegen onbetaalde schoolfacturen door bijvoorbeeld een sociaal beleid uit te werken dat kosten beperkt en ouders gespreid laat betalen. Ik vind dat elke school zo'n sociaal beleid zou moeten hebben. Ik kan mij nog een tijd herinneren waarin mijn mama als alleenstaande moeder school voor drie kinderen moest betalen. Ik weet nog goed hoe moeilijk het was voor haar om soms zulke hoge facturen te betalen. Het lukte haar meestal wel, maar er zijn ook tijden geweest waar ze samen met de school een regeling trof, namelijk gespreid betalen. 

Voor velen lijkt het vanzelfsprekend, maar er zijn degelijk mensen die het financieel moeilijk hebben en deze mensen verdienen ook een kans om geholpen te worden. Daarom denk ik dat zo'n sociaal beleid in elke school ideaal zou zijn. Dat maakt trouwens de school ook nog eens aantrekkelijker, want ze staan echt in voor het helpen van de ouders en hun kinderen. 

Zo krijgt elk kind de kans om te leren en naar school te gaan. 

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/22/duizenden-leerlingen-zonder-schoolboeken-naar-school/ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Is naaktfoto’s doorsturen oké of niet? Sexting is voortaan verplichte leerstof (artikel 3 - Nederlands 4)

Helft haakt af tijdens lerarenopleiding (artikel 1 OPO 1)

Escape Room - Maren Stoffels (boek 6 OPO 1 + 2)