Laptop en internetvergoeding moeten job van leerkracht aantrekkelijker maken (Nederlands 5 - artikel media 1)

Laptop en internetvergoeding moeten job van leerkracht aantrekkelijker maken

Na de leerlingen krijgen ook leerkrachten een laptop. Dat is een van de maatregelen uit de cao tussen de Vlaamse regering en de vakorganisaties. Een set nieuwe ingrepen moet de job attractiever maken, de werkdruk verminderen en de onderwijskwaliteit opkrikken. 


Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft samen met de vier grote onderwijsvakbonden COC, COV, ACOD en VSOA een nieuwe cao (collectieve arbeidsovereenkomst) ondertekend. Er zal nu jaarlijks 188 miljoen euro extra worden geïnvesteerd in het Vlaamse onderwijs. De cao omvat elf nieuwe maatregelen: 
  1. Minder werklast voor leerkrachten: Scholen krijgen een pakket uren om leerkrachten vrij te stellen van bijvoorbeeld toezicht in de studiezaal of middagtoezicht. Dat uur kunnen ze spenderen aan één van de kerntaken, bijvoorbeeld bijlesgeven, een les voorbereiden of professionalisering. Het gaat om maximaal één lesuur per leerkracht. 
  2. Er wordt 87 miljoen euro vrijgemaakt om het onderwijzend personeel digitaal uit te rusten. De cao omschrijft het als een 'extra boost aan de scholen'. De ICT-middelen zijn er voor leraren in het vijfde en zesde leerjaar en leerkrachten in het secundair. 
  3. De fietsvergoeding wordt verhoogd naar 21 cent per kilometer. 
  4. Alle personeelsleden krijgen een forfaitaire internetvergoeding. Op dit ogenblik is er afgesproken dat het om 20 euro per maand gaat. 
  5. Extra loon voor directeurs: er komt een groter verschil tussen het loon van een leerkracht en dat van een directeur. In de cao is opgenomen dat er een minimale loonspanning van minstens 31 procent moet komen over de hele carrière. 
  6. Ook mensen met een bachelordiploma kunnen directeur worden in een secundaire school. 
  7. Hulp voor directeurs basisonderwijs: basisscholen krijgen de middelen voor de aanwerving van een beleidsondersteuner, die de schooldirecteur ontlast en ruimte geeft om bezig te zijn met het schoolbeleid. Vanaf 2022 zal er jaarlijks zo'n 23 miljoen euro worden vrijgemaakt - omgerekend gaat dat over zo'n 450-500 voltijdse betrekkingen. 
  8. Meer aandacht voor aanvangsbegeleiding: er wordt jaarlijks tien miljoen euro extra vrijgemaakt om te investeren in de ondersteuning van startende leerkrachten en personeelsleden. Doel is de instroom te versterken en starters aan boord te houden. De invulling wordt nog uitgewerkt. 
  9. Extra handen in de kleuterklas: 23 miljoen euro gaat jaarlijks naar extra kinderverzorgsters of -begeleiders in de kleuterklas. Hun taak bestaat er voornamelijk in de kleuterjuf/kleutermeester bij te staan. 
  10. Vakbondsleden krijgen vrijgestelde uren: jaarlijks zal er, onder het luik 'Samen school maken', 15 miljoen euro beschikbaar zijn om vakbondsleden vrij te stellen voor overleg. De maatregel was voor onderwijsverstrekkers GO! en OVSG een struikelblok. 
  11. De statutaire personeelsleden met de laagste lonen in het onderwijs - zoals de busbegeleiders en het personeel van de poetsdienst - krijgen een verhoogd loon, een verhoogde bestaanszekerheidsvergoeding en toegang tot de Pluspas. 

Ik heb mij nooit echt beziggehouden met het cao, maar toen ik dit artikel tegenkwam met uitleg over nieuwe maatregelen, was ik toch benieuwd. Het cao staat voor "Collectieve ArbeidsOvereenkomst". Het is een akkoord dat gesloten wordt tussen één of meer werknemersorganisaties en één of meer werkgeversorganisaties of één of meer werkgevers en waarbij individuele en collectieve betrekkelingen tussen werkgevers en werknemers in ondernemingen of in een bedrijfstak worden vastgesteld en de rechten en verplichtingen van de contracterende partijen worden geregeld. Het is een hele boterham, maar zo zijn jullie ook op de hoogte waarvoor het cao eigenlijk staan. 

In het artikel werden de nieuwe maatregelen in een kort lijstje voorgesteld aan de lezers. Over enkele nieuwe maatregelen ben ik best wel tevreden, bv. de maatregel van de fiets- en internetvergoeding, maar ook de maatregel 6 en maatregel 8 klinken als muziek in mijn oren. 

Ik denk dat de fiets- en internetvergoeding erg aantrekkelijk zullen zijn bij startende leerkrachten, maar ook al meer ervaren leerkrachten. De fietsvergoeding lijkt in mijn ogen nog 'weinig', maar wetende dat het al met 40% is gestegen, is het wel een goede maatregel. De internetvergoeding lijkt me ook wel tof. 

De maatregel over dat leerkrachten met een bachelordiploma ook directeur kunnen worden vind ik echt een topper. Ik zou het, denk ik, zelf nooit willen zijn maar ik vind wel dat leerkrachten met bachelordiploma's ook capabel genoeg zijn om directeur/directrice te worden. Ik snap dat er in het verleden gekozen werd voor leerkrachten met een masterdiploma, maar dat wil niet zeggen dat leerkrachten met een bachelordiploma dat ook niet zouden aankunnen. 

Meer aandacht voor aanvangsbegeleiding vind ik zelfs een hele belangrijke, omdat ik vind dat startende leerkracht soms maar voor de leeuwen worden gegooid. Ik kijk daarbij naar mijn eigen vriend, die in september 2021 gestart is als voltijdse leerkracht. Hij werkt nu op de school waar hij ook stage heeft gedaan, dus hij kent het daar wel al, maar toch vond ik dat ze hem daar als startende leerkracht niet goed genoeg hebben begeleidt. Hij werkt als techniekleerkracht en is lid van een leerkrachtengroep die samenwerken aan projecten etc., maar toch lijkt het alsof hij het alleen moet oplossen. Daarom vind ik deze maatregel toch wel een belangrijke, want begeleiding is echt wel nodig. Je kan starters niet zomaar hun gang laten gaan. 

De maatregel van de statutaire personeelsleden die een verhoogd loon krijgen is in mijn ogen ook een super goede maatregel. Deze mensen werken eigenlijk ook een beetje voor de school en dat zij nu een verhoogd loon krijgen vind ik geweldig! Busbegeleiders en poetsvrouwen/-mannen worden snel als minder gezien, wat ik heel oneerlijk vind. Zij werken ook vaak en veel en doen zo hun best om alles goed te laten verlopen. Zij verdienen het verhoogde loon het meeste. 

Ik ben benieuwd naar jullie kijk op de nieuwe maatregelen! 


bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20210913_95042838 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Is naaktfoto’s doorsturen oké of niet? Sexting is voortaan verplichte leerstof (artikel 3 - Nederlands 4)

Helft haakt af tijdens lerarenopleiding (artikel 1 OPO 1)

Escape Room - Maren Stoffels (boek 6 OPO 1 + 2)