Wat als een leerling sterft? (artikel media 3 - Nederlands 5)

Wat als een leerling sterft? "Vertel de waarheid, zo voorkom je gruwelbeelden en nachtmerries"

Rouw in de klas is de titel van het nieuwe boek van Lies Scaut. "Dit draaiboek leert scholen omgaan met rouw en verdriet als een leerling of leerkracht sterft", vertelt de rouwtherapeut die ook voor het eerst wordt ingeschakeld in de lerarenopleiding van Hogeschool PXL. 

Wat als een leerling sterft? Het is een vraag waar wij momenteel nog niet echt op kunnen antwoorden. Zolang je het niet meemaakt, kan je je het niet voorstellen hoe het is als leerkracht en/of (mede-)leerling om een leerling te verliezen. Daarom maakte Lies Scaut een draaiboek die scholen leert omgaan met rouw en verdriet als een leerling of leerkracht sterft. Het draaiboek is vooral gericht op kleuters en leerlingen van de lagere school. 

Rouw in de klas bestaat uit drie grote delen: 
  1. Hoe rouwen kinderen: wat zijn de typische rouwreacties? 
  2. Leidraad: wat kan je doen als school vanaf de eerste minuten, uren, dagen en weken als het nieuws binnenkomt. 
  3. creatief gedeelte: doe-opdrachten en werkblaadjes. 
Scaut merkte op dat zowel binnen de leerkrachtenteams als binnen de CLB's vaak de ervaring ontbreekt. Ze mag voor de eerste keer een dag lesgeven rond rouw en verlies op school aan de derdejaars van de lerarenopleiding van Hogeschool PXL. Dat is een primeur: het is de eerste opleiding in België die er aandacht aan besteed. Scaut hoopt dat er ook vanuit de overheid meer aandacht gaat komen voor rouw in scholen. 

In elke lerarenopleiding mag wel zo'n lesdag komen, vind ik. Het is sowieso niet gemakkelijk als leerkracht om de dood van een leerkracht en/of leerling mee te delen aan de andere leerlingen. Vaak weten de leerkrachten ook niet hoe ze dit op een goede manier doen en daarom lijken lesdagen over omgaan met rouw en verdriet een goed initiatief. 

"Een eerste heel belangrijk stuk is dus de communicatie naar de klasgenootjes toe. Hoe gaan we hen opvangen? Wie gaat het vertellen? Het is niet evident voor leerkrachten om zo een boodschap te geven." 
Ik hoop dat de overheid meer aandacht wil besteden aan zulke lesdagen in de opleiding, omdat dit wel echt belangrijk is. Leerlingen moeten ook het gevoel krijgen dat ze ergens naartoe kunnen met hun verdriet. Leerkrachten kunnen hierbij, samen met familie en vrienden, een steun zijn. 

Alsook hoop ik dat er ook zo'n draaiboek komt dat meer gericht is op het secundair onderwijs, maar ik vind het al top dat er eentje werd gemaakt voor kleuters en leerlingen van de lagere school. 

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210926_97919490 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Is naaktfoto’s doorsturen oké of niet? Sexting is voortaan verplichte leerstof (artikel 3 - Nederlands 4)

Helft haakt af tijdens lerarenopleiding (artikel 1 OPO 1)

Escape Room - Maren Stoffels (boek 6 OPO 1 + 2)