Hou je van blauwe ogen - Robin David (Nederlands 5 - keuzeboek 1)

 Hou je van blauwe ogen

Liefde kent geen grenzen, culturen wel. 

Hou je van blauwe ogen, een verhaal over een verboden relatie. Pieter en Rachid zijn allebei 16 jaar. Rachid houdt van tekenen, Pieter van zwemmen. Ze houden allebei van jongens. Wanneer ze elkaar tegenkomen in het zwembad, herkent Pieter Rachid meteen. Afgelopen zomer hebben ze een geweldige tijd gehad. Samen in het park, tussen de hoge struiken... 'De handen die plots overal waren en de warme, zachte lippen op de zijne.' Pieter is blij, maar de stugge reactie van Rachid had hij niet verwacht. De blik verstarde. De jongen ontkende en wou gaan. Pieter greep zijn schouder en hield hem tegen. Zijn hand werd ruw weggeslagen. 'Raak me niet aan,' klonk het sissend. 

Ondanks de cover mij totaal niet aanspreekt, heb ik toch gekozen voor dit boek op basis van de flaptekst. 

Rachid is zestien, Marokkaan en houdt van tekenen, zwemmen en jongens. Dat laatste verbergt hij angstvallig voor zijn omgeving. Dat wordt alleen maar erger wanneer hij op een dag Pieter leert kennen. Een leeftijdsgenoot en een stuk vrijer opgevoed. Na een aarzelende start worden ze toch verliefd op elkaar. Pieter wil zijn geluk van de daken schreeuwen maar Rachid is bang voor de reacties van zijn familie. Pieter dringt aan op meer openheid terwijl Rachid bij zijn besluit blijft dat niemand iets mag weten over hun relatie. Beide standpunten zorgen voor spanningen en woordenwisselingen. Tot Pieter op een avond Rachids vader belt. 

Na wat opzoekwerk kwam ik te weten dat dit boek over een bepaalde opvoeding en een andere religie gaat. Een opvoeding en religie waar wij misschien niet zo bekend mee zijn. Ik koos dit boek omdat ik op deze manier kennis kon maken met de besproken religie. Alsook wou ik graag te weten komen hoe de titel en de cover in verband staan met elkaar. 

Het verhaal speelt zich af in België, maar het is niet zeker waar in België precies. Het lijkt zich af te spelen in de buurt van Brussel, aangezien Pieter en Rachid af en toe naar Brussel gaan. Het verhaal speelt zich ook af in het openbaar, in Pieters huis, in het zwembad, en in een café. De ruimtes in dit boek zijn belangrijk omdat in Rachids cultuur het ten strengste verboden is om een relatie te hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Daarom spreken Rachid en Pieter af in het openbaar en gedragen ze zich als vrienden. Soms spreken ze ook af bij Pieter thuis, maar hij is een stuk vrijer opgevoed dus daar verloopt het al wat vlotter. 

Eén van de belangrijkste momenten/gebeurtenissen in het boek is het moment dat Pieter en Rachid elkaar terug tegenkomen in het zwembad. Rachid wil eerst geen contact met Pieter, maar naarmate van tijd vloeit er liefde en raken ze verstrengeld in een verboden relatie. De gebeurtenissen zijn herkenbaar, maar ook choquerend. Daarnaast wordt het boek erg gedetailleerd beschreven, bv. wanneer Pieter en Rachid de liefde bedrijven, wordt dit uitvoerig beschreven. 

Het boek is voor de leeftijdscategorie 13+, wat het dus een young adult boek maakt. Je merkte het ook in de schrijfstijl, want het was best makkelijk te lezen en er werd geen moeilijke taal gebruikt. Tijdens het lezen, kon ik de verschillende scenario's zo in mijn gedachten inbeelden en dat is een pluspunt voor mij! Wat ik spijtig vond is dat het boek een heel abrupt en open einde heeft. Ik had graag nog meer gelezen over hoe het afliep met Pieter en Rachid. 

De personages zijn herkenbaar, geloofwaardig en zitten vol met gevoelens. Het boek is in mijn ogen een soort dagboek van de relatie tussen twee jongens en wordt dus verteld als iets uit het dagelijkse leven. 

Omdat sommige scenario's best uitvoerig en gedetailleerd beschreven worden, kan dit misschien choquerend zijn voor jongere lezers. Daarnaast is het ook wel goed omdat er moeilijke thema's op een 'zachte' manier worden aangehaald. Het kan voor jongeren toch wel een 'cultuurshock' zijn. 

Voor de liefhebbers van dit soort verhalen: 
(On)geloof van Wendela Walta is een boek over de streng-christelijke Lydia die de vrijgevochten Tennessee op school ontmoet. Ze hebben allebei een verschillende achtergrond. Door Tennessee leert Lydia het leven buiten de sekte kennen en begint ze zich af te zetten. Het boek is gelijkend als het gaat over verschillende culturen, maar verschilt in het feit dat dit boek over vriendschap gaat en niet over een (homoseksuele) relatie. 

Reacties

  1. Dag Yoni

    Ik vind het altijd interessant om een boek tegen te komen dat gaat over zo'n maatschappelijk onderwerp. Het is ook heel breed: seksualiteit, opvoeding en religie.
    Je weet nooit vooraf welke leerlingen in je klas zullen zitten en wat ze voelen of al hebben meegemaakt. Door een boek aan te reiken dat bij hun leefwereld past, kunnen ze troost of herkenning vinden. Daardoor is de stap misschien ook minder groot om met hen in gesprek te gaan.
    Je schrijft dat het een boek is voor 13+, maar ook dat het uitvoerig wordt besproken als Pieter en Rachid de liefde bedrijven. Ik denk dat we hierbij goed voor ogen moeten houden welke leerlingen we voor ons hebben. De ene dertienjarige is de andere niet natuurlijk...

    Groetjes,
    Dorien Kokke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Is naaktfoto’s doorsturen oké of niet? Sexting is voortaan verplichte leerstof (artikel 3 - Nederlands 4)

Helft haakt af tijdens lerarenopleiding (artikel 1 OPO 1)

Escape Room - Maren Stoffels (boek 6 OPO 1 + 2)